Pages

Sunday 19 April 2015

DA LI STE ZNALI DA VAS KAFA MOŽE UČINITI PAMETNIJIM ALI I MRŠAVIJIM?



KAFA VAS MOŽE UČINITI PAMETNIJIM I POVEĆATI NIVO ENERGIJE

Kafa može da vam pomogne da se osećate manje umorono i da vam poveća nivo energije. To je zbog toga što ona sadrži stimulans kafein, koja je zapravo najčešće konzumirana psihoaktivna supstanca na svetu. Nakon što popijete kafu, kofein se apsorbuje u krvotok. Odatle putuje u mozak. U mozgu kofein blokira inhibitorni neurotransmitter koji se zove adenozin. Kada se to dogodi dolazi do povećanja drugih neurotransmitera kao što su norepinefrin i dopamin, što dovodi do povećane aktivnosti neurona. Mnoge kontrolisane studije na ljudima pokazuju da kafa poboljšava različite aspekte moždane funkcije. Ovo uključuje memoriju, raspoloženje, budnost, nivo energije, vreme reakcije i opšte kognitivne funkcije.

KAFA POMAŽE SAGOREVANJE MASTI

Da li ste znali da se kofein nalazi u skoro svim komercijlnim suplementima za sagorevanje masti? Postoji dobar razlog za to… kofein je jedna od retkih supstanci za koju je dokazano da potpomaže sagorevanje masti.
Nekoliko studija pokazuje da kofein može da poveća metabolizam za 3 do 11%. Druge studije pokazuju da kofein može konkretno može da poveća sagorevanje masti za 10% kod gojaznih ljudi, a 29% kod mršavih. Međutim, moguće je da se ovi efekti smanjuju kod osoba koje konzumiraju kafu duže vremena.

0 comments:

Post a Comment