Pages

Tuesday 7 April 2015

JAJA KOJA SE FARBAJU SAMA!



Sastojci:

- sirće
- plastične čaše
- čačkalice
- gelovi u boji za farbanje jaja (jedan od njih mora biti crn)
- jaja






Priprema:

Napunite plastičnu čašu sa 1/2 ili 3/4 tople vode. Dodajte 1 kašiku sirćeta. Dodajte nekoliko kapi gela u boji (najbolje je umočiti čačkalicu u bočicu i tako nakapati boju u čašu). Pripremite nekoliko plastičnih čaša sa raznim bojama: žuta, zelena, tirkizna, ljubičasta, roze, narandžasta i naravno crna. 

Ostavite jaje da stoji u čaši sa željenom bojom 10 do 15min. u zavisnosti koliko želite da boja bude jaka. Što duže jaje bude u čaši, boja će biti jača. Prebacujte jaje iz jedne čaše sa jednom bojom u drugu čašu sa drugom bojom na taj način stvarajući slojeve boja na jajetu. Neka vam poslednja boja uvek bude crna, tamno plava, ljubičasta ili zelena kako biste dobili ovaj efekat noćnog neba ili galaksije. Ukoliko želite da jaje ima tamniju boju koja podseća na noćno nebo ostavite ga u crnoj boji 30 min.

Napomena: nijedno jaje neće biti isto, svako od njh je jedinstveno i neponovljivo.

Većina pega na jajima se pojavljuje sama u toku procesa sušenja, prvo osušite jednu stranu jajeta a onda ga okrenite na drugu stranu. 
Neke od pega možete dobiti u procesu znojenja jajeta. Ofarbano jaje stavite u frižider na nekoliko minuta pa onda ga izvadite i ponovo stavite na držač. Razlika u temperaturi izaziva znojenje kod jajeta. Kada se to dogodi uklonite višak tečnosti sa jajeta papirnim ubrusom ali ne trljajte jaje već samo blago pritisnite što će dovesti do pojave pega. Ukoliko skinete malo više farbe sa jajeta na ovaj način možete ga ponovo ubaciti u boju, ne možete pogrešiti.  
Eksperimentišite sa bojama i videćete krajnji rezultat!


Da biste dobili ovaj magloviti izgled jajeta obrišite papirnim ubrusom malo boje sa površine jajeta. Nemojte trljajti previše da ne biste skinuli svu boju, samo blago protrljajte a onda ga vratite ponovo u čašu sa bojom.

0 comments:

Post a Comment