(dobija se 1l soka)
· v pola glavice kelerabe
v 2 srednje jabuke
v 1 banana
v 1 veći kivi
v 1 veća pomorandža
v 2 srednje šargarepe
v 1 i po čaša vode
Kupiti veću glavicu kelerabe i iseći na pola. Jednu polovinu iseći na komade i staviti u blender zajedno sa oljuštenim jabukama (ukoliko su domaće oprati ih i ne ljuštiti), takođe isečene na komade. Dodati kivi, pomorandžu, šargarepu i 1 i po čašu vode, može i manje ako želite da vam sok bude gušći. Izblendirati i popiti odmah. Ukoliko ne možete popiti odmah odložiti ostatak u frižider i piti u toku dana, ne bi trebalo da stoji duže od par sati.
Šta dobijate od ovakvog napitka?
Keleraba je rudnik gvožđa i vitamina C. Ona ima minimalno kalorija, a daje osećaj sitosti, jača imunitet, reguliše metabolizam, neutrališe dejstvo slobodnih radikala, snižava holesterol.
Šargarepa je bogata beta-karotenom, a osim za vid odlična je i za detoksikaciju organizma jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A.
Sveža jabuka, uzeta na prazan stomak, omogućava organizmu da brzo upije iz nje hranljive i lekovite sastojke. Jabuka je sastavni deo raznih dijeta za mršavljenje. Zahvaljujući sadržaju netopljivih vlakana – pektina, koja bubre u kontaktu sa vodom i tako rastežu creva, jabuka stvara osećaj sitosti. Prosti šećer fruktoza zadovoljava želju za slatkim, a pri tome ne dovodi do većeg porasta šećera, glukoze, u krvi, niti značajnije stvaranje hormona insulina, koji bi šećer pretvarao u masno tkivo. Novija istraživanja pokazuju da taninska kiselina jabuke onemogućava taloženje masti u jetri.
Pomorandža sadrži obilje vitamina C, B, provitamin A, kao i vitamin E. Od minerala posebnu važnost ima kalcijum ali i magnezijum, kalijum i fosfor i vitamin C.
Kivi je bogat vlaknima, vitaminima C i E, kalijumom. Sadrži znatnu količinu magnezijuma, minerala važnog za rad kardiovaskularnog sistema. Bogat je izvor antioksidanasa jer sadrži karotenoide, lutein, flavonoide i hlorofil.
0 comments:
Post a Comment