Pages

Wednesday 26 August 2015

PRIRODNO ULJE KANTARIONA


Kantarion je biljka koja se od davnina koristila u medicinske svrhe. To je višegodišnja biljka i može da poraste u visinu do 1m. Njegovi cvetovi su svetlo žute boje i bere se u maju i junu. Za lečenje se koristi lišće i cveće.


Ova biljka ima izraženo antibakterijsko dejstvo i koristi se kao prirodni antiseptik.

Ulje kantariona ima širok spektar delovanja a najčešće se koristi za spoljnu upotrebu protiv opekotina, svežih rana, povreda mišića, nagnječenja tkiva i za lečenja bubuljica, čireva i otoka,. Ovo ulje je veoma dobro kao sredstvo za negu kože, naročito kod suve i ispucale kože, a pruža i odličnu zaštitu od sunca i zračenja.

Za unutrašnju upotrebu, kantarionovo ulje se koristi kod bolova u stomaku, kolika, upale creva, nekontrolisanog mokrenja i prekomerne sluzi u plućima (katar), za lečenja jetre, bubrega, bešike i slezine, kao i crevnih parazita. Odlično je i kod zapaljenja jajnika i svih reumatskih oboljenja. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljem odličan je lek za prehlade, kašalj i astmu. U poslednjih nekoliko godina kantarion postaje popularno sredstvo u borbi protiv depresije. Zato narodna medicina kaže da je ova biljka lek za sve bolesti.

Ukoliko želite da ovo ulje koristite i za unutrašnju upotrebu onda je bolje umesto suncokretovog ulja sipati maslinovo ulje prilikom pravljenja ulja.

Kantarion se takođe koristi u kuvanju, kao začin, al ii za umirujuće i opuštajuće masaže. Njegovo ulje je odlično sredstvo za masažu kod krstobolje (lumbago), kod bolova izazvanih gihtom i reumatizmom, iščašenja i bolova u leđima.

Preporučuje se da se uzima 30 kapi kantarionovog ulja, tri puta dnevno, za bolove u stomaku i smirivanje nerava. Za spoljnu upotrebu, namazati uljem inficirana mesta na koži ili držati obloge od ulja.

Kako pripremiti prirodno kantarionovo ulje kod kuće:

 
Sastojci:

v  cvetovi kantariona
v  suncokretovo ili maslinovo ulje




Priprema:

Od strukova odvojiti samo cvetove kantarona i staviti u teglu od 750ml. Naliti uljem do vrha i teglu ostaviti da stoji na suncu 40 dana. Povremeno okretati teglu da se promeša tečnost.

Nakon 40 dana procediti kantarionovo ulje i čuvati u frižideru.


0 comments:

Post a Comment