Kantarion je biljka koja se od davnina koristila u
medicinske svrhe. To je višegodišnja biljka i može da poraste u visinu do 1m.
Njegovi cvetovi su svetlo žute boje i bere se u maju i junu. Za lečenje se
koristi lišće i cveće.
Ova biljka ima izraženo antibakterijsko dejstvo i koristi
se kao prirodni antiseptik.
Ulje kantariona ima širok spektar delovanja a najčešće se
koristi za spoljnu upotrebu protiv opekotina, svežih rana, povreda mišića, nagnječenja
tkiva i za lečenja bubuljica, čireva i otoka,. Ovo ulje je veoma dobro kao
sredstvo za negu kože, naročito kod suve i ispucale kože, a pruža i odličnu
zaštitu od sunca i zračenja.
Za unutrašnju upotrebu, kantarionovo ulje se koristi kod
bolova u stomaku, kolika, upale creva, nekontrolisanog mokrenja i prekomerne
sluzi u plućima (katar), za lečenja jetre, bubrega, bešike i slezine, kao i
crevnih parazita. Odlično je i kod zapaljenja jajnika i svih reumatskih
oboljenja. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljem odličan je lek za prehlade,
kašalj i astmu. U poslednjih nekoliko godina kantarion postaje popularno
sredstvo u borbi protiv depresije. Zato narodna medicina kaže da je ova biljka
lek za sve bolesti.
Ukoliko želite da ovo ulje koristite i za unutrašnju
upotrebu onda je bolje umesto suncokretovog ulja sipati maslinovo ulje prilikom
pravljenja ulja.
Kantarion se takođe koristi u kuvanju, kao začin, al ii za
umirujuće i opuštajuće masaže. Njegovo ulje je odlično sredstvo za masažu kod
krstobolje (lumbago), kod bolova izazvanih gihtom i reumatizmom, iščašenja i
bolova u leđima.
Preporučuje se da se uzima 30 kapi kantarionovog ulja,
tri puta dnevno, za bolove u stomaku i smirivanje nerava. Za spoljnu upotrebu, namazati
uljem inficirana mesta na koži ili držati obloge od ulja.
Kako
pripremiti prirodno kantarionovo ulje kod kuće:
Sastojci:
v
cvetovi
kantariona
v
suncokretovo
ili maslinovo ulje
Priprema:
Od strukova
odvojiti samo cvetove kantarona i staviti u teglu od 750ml. Naliti uljem do
vrha i teglu ostaviti da stoji na suncu 40 dana. Povremeno okretati teglu da se
promeša tečnost.
0 comments:
Post a Comment