Pages

Monday, 22 June 2015

REVOLUCIJA ZELENIH KAŠASTIH SOKOVA


U svojoj knjizi, Viktorija Butenko govori o tome kako je svoj život iz korena promenila okrenuvši se sirovoj hrani i zelenim kašastim sokovima
Ovde ću vam navesti nekoliko njenih recepata za ukusne kašaste sokove koje je ona podelila sa svojim čitaocima u knjizi “Revolucija zelenih kašastih sokova”. Ono na šta Viktorija skreće pažnju jeste to da se u zelenim kašastim sokovima mešaju zeleniš  i voće ali nikako povrće i voće. Glavni razlog zbog čega se, po Viktoriji Butenko, ne kombinuje povrće i voće, već zeleniš i voće, jeste zbog toga što zeleniš ne sadrži skrob kao što je to slučaj sa većinom povrća. Kombinovanje skrobne hrane sa voćem može izazvati fermentaciju i naduvenost.
Viktorija takođe zagovara i dodavanje zeleniša u druge vrste hrane zbog njegove nutritivne vrednosti i činjenice da zeleniš sadrži mnogo vlakana. Vlakna u zelenišu usporavaju apsorpciju šećera iz voća, pa zato zelene kašaste sokove mogu konzumirati i dijabetičari, kao i osobe koje  boluju od kandide ili hipoglikemije.

Vrste povrća koje se ne kombinuju sa voćem zato što su bogate skrobom su: šargarepa, cvekla, brokoli, tikvice, bela rotkva, karfiol, bundeva, zelje, prokelj, bamija, mahunarke, kukuruz. 


PERŠUNOVA STRAST
(daje 2 litra soka)
·         1 svežanj svežeg peršuna
·         1 krastavac (oguljeni)
·         1 jabuka
·         1 zrela banana
·         1-2 šolje vode








ODLIČAN KAŠASTI SOK SA LUBENICOM
(daje 2 litra soka)
·         4 šolje svežih komada lubenice (odstraniti koštice)
·         1 banana
·         5 listova rimske salate
sok od ½ limuna




FRAPE OD DINJE
(daje 1 litar soka)
·         3 šolje dinje (narezane na kocke)
·         9 listova rimske salate








ELIKSIR ZA MOZAK

(daje 2 litra soka)
·         2 šolje sveže ubranog tušta
·         1 organski krastavac s korom
·         1 limeta (isceđena)
·         2 zrele kruške
·         ½ jabuke
·         2 šolje vode





POJAČIVAČ IMUNITETA
(daje 1 litar soka)
·         ½ krastavca
·         ¼ praziluka
·         ½ šolje klica rotkve
·         1 češanj belog luka
·         4 kašike limunovog soka
·         1 šolja vode
·         1 avokado

0 comments:

Post a Comment