U svojoj knjizi, Viktorija Butenko govori o tome kako je
svoj život iz korena promenila okrenuvši se sirovoj hrani i zelenim kašastim
sokovima
Ovde ću vam navesti nekoliko njenih recepata za ukusne
kašaste sokove koje je ona podelila sa svojim čitaocima u knjizi “Revolucija
zelenih kašastih sokova”. Ono na šta Viktorija skreće pažnju jeste to da se u
zelenim kašastim sokovima mešaju zeleniš
i voće ali nikako povrće i voće. Glavni razlog zbog čega se, po
Viktoriji Butenko, ne kombinuje povrće i voće, već zeleniš i voće, jeste zbog
toga što zeleniš ne sadrži skrob kao što je to slučaj sa većinom povrća. Kombinovanje
skrobne hrane sa voćem može izazvati fermentaciju i naduvenost.
Viktorija takođe zagovara i dodavanje zeleniša u druge
vrste hrane zbog njegove nutritivne vrednosti i činjenice da zeleniš sadrži
mnogo vlakana. Vlakna u zelenišu usporavaju apsorpciju šećera iz voća, pa zato
zelene kašaste sokove mogu konzumirati i dijabetičari, kao i osobe koje boluju od kandide ili hipoglikemije.
Vrste povrća koje se ne kombinuju sa voćem zato što su
bogate skrobom su: šargarepa, cvekla, brokoli, tikvice, bela rotkva, karfiol,
bundeva, zelje, prokelj, bamija, mahunarke, kukuruz.
(daje 2 litra soka)
·
1 svežanj svežeg peršuna
·
1 krastavac (oguljeni)
·
1 jabuka
·
1 zrela banana
·
1-2 šolje vode
(daje 2 litra soka)
·
4 šolje svežih komada lubenice (odstraniti
koštice)
·
1 banana
·
5 listova rimske salate
sok od ½ limuna
FRAPE
OD DINJE
(daje 1 litar soka)
·
3 šolje dinje (narezane na kocke)
·
9 listova rimske salate
ELIKSIR
ZA MOZAK
(daje 2 litra soka)
·
2 šolje sveže ubranog tušta
·
1 organski krastavac s korom
·
1 limeta (isceđena)
·
2 zrele kruške
·
½ jabuke
·
2 šolje vode
(daje 1 litar soka)
·
½ krastavca
·
¼ praziluka
·
½ šolje klica rotkve
·
1 češanj belog luka
·
4 kašike limunovog soka
·
1 šolja vode
·
1 avokado
0 comments:
Post a Comment