Pages

Saturday 6 June 2015

TRADICIONALNA ENGLESKA PITA SA JABUKAMA, NA NAČIN KAKO ONI TO PRAVE


Testo:

v  350 gr brašna
v  150 gr putera
v  1 kašika fondana (glazura od šećera)
v  prstohvat soli
v  malo hladne vode

Fil:

v  700 gr jabuka
v  sok od ½ limuna
v  75 gr suvog grožđa
v  75 gr mekog smeđeg šećera
v  prstohvat cimeta i mlevenog musaktnog oraščića
v  rendana kora od 1 limuna i od 1 pomorandže
v  1 kašika brašna


Priprema:

Oljuštite jabuke i izvadite im jezgro. Isecie ih na krupnije parčiće. Poprskajte sa malo limunovog soka da bi sprečili oksidaciju jabuke.
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Za testo, sipajte brašno i so u činiju. Dodajte maslac i umešajte testo dok ne  podseća na fine prezle. Dodajte šećer. Poprskajte testo hladnom vodom i umesite ga da biste dobili glatko testo. Razvucite 2/3 testa i obložite tepsiju za pećenje pite tim testom. Stavite polovinu isečenih jabuka preko testa. Pomešajte suvo groždje sa začinima i sipajte preko jabuka. Dodajte preostale jabuke.
Razvucite poslednju trećinu testa. Ugurajte ivice testa u tepsiju i prekrijte pitu poslednjim razvučenim testom. Pritisnite ivice da se spoje i odsecite višak testa. Dekorišite pitu odozgo odsečenim krajevima.
Izrežite pitu odozgo koso na nekoliko mesta ili napravite rupu u obliku levka. (Ovo je veoma važno da bi para mogla nesmetano da izlazi tokom pečenja i na taj način vaša pita bude lepa i krckava.
Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni 10 minuta. Zatim smanjite temperaturu rerne na 190 stepeni i pecite još 20 do 25 min. Vaša pita je pečena kada testo porumeni.
Izvadite iz rerne i pospite je kristal šećerom.

Taken from http://www.essentially-england.com

0 comments:

Post a Comment