v 350
gr brašna
v 150
gr putera
v 1
kašika fondana (glazura od šećera)
v prstohvat
soli
v malo
hladne vode
Fil:
v 700
gr jabuka
v sok
od ½ limuna
v 75
gr suvog grožđa
v 75
gr mekog smeđeg šećera
v prstohvat
cimeta i mlevenog musaktnog oraščića
v rendana
kora od 1 limuna i od 1 pomorandže
v 1
kašika brašna
Priprema:
Oljuštite
jabuke i izvadite im jezgro. Isecie ih na krupnije parčiće. Poprskajte sa malo
limunovog soka da bi sprečili oksidaciju jabuke.
Zagrejte
rernu na 200 stepeni.
Za
testo, sipajte brašno i so u činiju. Dodajte maslac i umešajte testo dok ne podseća na fine prezle. Dodajte šećer.
Poprskajte testo hladnom vodom i umesite ga da biste dobili glatko testo.
Razvucite 2/3 testa i obložite tepsiju za pećenje pite tim testom. Stavite
polovinu isečenih jabuka preko testa. Pomešajte suvo groždje sa začinima i
sipajte preko jabuka. Dodajte preostale jabuke.
Razvucite poslednju trećinu testa. Ugurajte ivice
testa u tepsiju i prekrijte pitu poslednjim razvučenim testom. Pritisnite ivice
da se spoje i odsecite višak testa. Dekorišite pitu odozgo odsečenim krajevima.
Izrežite pitu odozgo koso na nekoliko mesta ili
napravite rupu u obliku levka. (Ovo je veoma važno da bi para mogla nesmetano
da izlazi tokom pečenja i na taj način vaša pita bude lepa i krckava.
Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni 10 minuta. Zatim
smanjite temperaturu rerne na 190 stepeni i pecite još 20 do 25 min. Vaša pita
je pečena kada testo porumeni.
Izvadite iz rerne i pospite je kristal šećerom.
Taken from http://www.essentially-england.com
0 comments:
Post a Comment