Mnogo je priče u poslednje vreme o tome da treba jesti
sirovu hranu jer je zdravija, da sirova hrana čak može izlečiti neke vrste
raka, kao i druge bolesti. Mnogo je reklama na televiziji koji reklamiraju
blendere i sokovnike za pripremu sirove hrane i zdravih sokova od voća i
povrća. Medjutim, još uvek ne znamo tačno koje su dobrobiti sirove hrane i
sokova i šta ona sadrži što nama može koristiti.
Evo kako Helena
Jakoliš objašnjava zašto treba piti zelene kašaste sokove i šta oni sadrže što
je naše organizmu potrebno.
Prednosti zelenh kašastih sokova:
1. Zeleni
kašasti sokovi sadrže hlorofil – molekul koji biljkama daje zelenu boju i koji
učestvuje u procesu fotosinteze. On je po strukturi sličan hemoglobinu, crvenom
pigmentu ljudske krvi, ali za razliku od njega hlorofil sadrži i magnezijum. S
razlogom ga nazivaju i eliksirom mladosti i života jer pomaže u izgradnji i
obnovi crvenih krvnih zrnaca, alkalizuje organizam, pomaže u borbi protiv
infekcija, ima snažno protivupalno dejstvo, deluje kao antioksidans, zaceljuje
rane, uklanja neprijatan zadah, poboljšava probavu, uklanja teške metale iz
organizma, ima antiseptičko delovanje.
2. Zeleni
kašasti sokovi alkalizuju i detoksikuju organizam zbog sadržaja hlorofila koji
smanjuje kiselost organizma, čini krv lužnatom i doprinosi uklanjanju teških
metala iz organizma jer za sebe veže teške metale.
3. Zeleni
kašasti sokovi su veoma hranljivi i sadrže sve potrebne nutritijente za naš
organizam jer se namirnice ne obrađuju termički. Priprema je jednostavna i
brza.
4. Zelenim
kašastim sokovima unosimo veću količinu voća i povrća nego kada ih jedemo
posebno.
5. Prednost
zelenih kašastih sokova je probavljivost jer se usitnjavanjem zelenog povrća i
voća u blenderu razbijaju opne biljnih ćelija te se tako poboljšava apsorpcija
hranljivih sastojaka i njihova probavljivost.
6. Zeleni
kašasti sokovi doprinose regulaciji holesterola zahvaljujući sadržaju topivih
vlakana. Ta vlakna vežu za sebe holesterol i izbacuju ga iz organizma, što
dovodi do smanjenja nivoa holesterola u krvi.
7. Zeleni
kašasti sokovi sadrže celulozna vlakna koja stimulišu bolji rad creva,
osiguravaju njihovo redovno pražnjenje, pa su zato odličan laksativ.
8. Zeleni
kašasti sokovi pomažu u regulaciji telesne težine jer daju dugotrajan osećaj
sitosti. To sprečava potrebu organizma za prekomernom konzumacijom hrane.
Ujedno ti sokovi ubrzavaju metabolizam, pa telu daju energiju.
9. Zeleni
kašasti sokovi sadrže zeleno lisnato povrće koje je bogat izvor hlorofila,
vlakana, minerala, antioksidansa. Pomažu u regulaciji krvnog pritiska, šećera i
holesterola, štite organizam od kancerogenih elemenata, pomažu kod osteoporoze,
poboljšavaju probavu i jačaju imunološki sistem.
Izvor: http://www.zdravakrava.hr
0 comments:
Post a Comment