Pages

Sunday 21 June 2015

ZELENI KAŠASTI SOKOVI


Mnogo je priče u poslednje vreme o tome da treba jesti sirovu hranu jer je zdravija, da sirova hrana čak može izlečiti neke vrste raka, kao i druge bolesti. Mnogo je reklama na televiziji koji reklamiraju blendere i sokovnike za pripremu sirove hrane i zdravih sokova od voća i povrća. Medjutim, još uvek ne znamo tačno koje su dobrobiti sirove hrane i sokova i šta ona sadrži što nama može koristiti.

Evo kako Helena Jakoliš objašnjava zašto treba piti zelene kašaste sokove i šta oni sadrže što je naše organizmu potrebno.


Prednosti zelenh kašastih sokova:

1.     Zeleni kašasti sokovi sadrže hlorofil – molekul koji biljkama daje zelenu boju i koji učestvuje u procesu fotosinteze. On je po strukturi sličan hemoglobinu, crvenom pigmentu ljudske krvi, ali za razliku od njega hlorofil sadrži i magnezijum. S razlogom ga nazivaju i eliksirom mladosti i života jer pomaže u izgradnji i obnovi crvenih krvnih zrnaca, alkalizuje organizam, pomaže u borbi protiv infekcija, ima snažno protivupalno dejstvo, deluje kao antioksidans, zaceljuje rane, uklanja neprijatan zadah, poboljšava probavu, uklanja teške metale iz organizma, ima antiseptičko delovanje.

2.     Zeleni kašasti sokovi alkalizuju i detoksikuju organizam zbog sadržaja hlorofila koji smanjuje kiselost organizma, čini krv lužnatom i doprinosi uklanjanju teških metala iz organizma jer za sebe veže teške metale.

3.     Zeleni kašasti sokovi su veoma hranljivi i sadrže sve potrebne nutritijente za naš organizam jer se namirnice ne obrađuju termički. Priprema je jednostavna i brza.

4.     Zelenim kašastim sokovima unosimo veću količinu voća i povrća nego kada ih jedemo posebno.

5.     Prednost zelenih kašastih sokova je probavljivost jer se usitnjavanjem zelenog povrća i voća u blenderu razbijaju opne biljnih ćelija te se tako poboljšava apsorpcija hranljivih sastojaka i njihova probavljivost.

6.     Zeleni kašasti sokovi doprinose regulaciji holesterola zahvaljujući sadržaju topivih vlakana. Ta vlakna vežu za sebe holesterol i izbacuju ga iz organizma, što dovodi do smanjenja nivoa holesterola u krvi.

7.     Zeleni kašasti sokovi sadrže celulozna vlakna koja stimulišu bolji rad creva, osiguravaju njihovo redovno pražnjenje, pa su zato odličan laksativ.

8.     Zeleni kašasti sokovi pomažu u regulaciji telesne težine jer daju dugotrajan osećaj sitosti. To sprečava potrebu organizma za prekomernom konzumacijom hrane. Ujedno ti sokovi ubrzavaju metabolizam, pa telu daju energiju.

9.     Zeleni kašasti sokovi sadrže zeleno lisnato povrće koje je bogat izvor hlorofila, vlakana, minerala, antioksidansa. Pomažu u regulaciji krvnog pritiska, šećera i holesterola, štite organizam od kancerogenih elemenata, pomažu kod osteoporoze, poboljšavaju probavu i jačaju imunološki sistem.


Izvor: http://www.zdravakrava.hr

0 comments:

Post a Comment