Pages

Saturday 6 June 2015

KAKO NAPRAVITI PRAVU ITALIJANSKU LAZANJU SA BOLONJEZE SOSOM




 Sastojci:

za testeninu sa jajima:

  • 3 velika jajeta
  • 2 šoljice brašna
za Bolonjeze sos:

  • 1 srednji crni luk, sitno seckan
  • 1 srednja šargarepa, sitnje narendana
  • 1 stabljika celera, sitnije narendanog
  • 85 gr pršute ili pančete, sitno seckane
  • 170 gr mlevenog goveđeg mesa
  • 170 gr mlevenog telećeg mesa
  • 113 gr pileće džigerice, sitno seckane
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 4 kašike maslaca
  • 454 gr paradajza iz konzerve ili domaćeg iz flaše
  • ½ šoljice suvog belog vina
  • so i biber
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • prstohvat suvih, ljutih papričica (po ukusu, ko ne voli ljuto neka izostavi ovo)
  • ¾ šoljice goveđeg bujona
  • ½ do ¾ šoljice pavlake

za bešamel sos:

  • 4 kašike nesoljenog maslaca
  • ¼ šoljice brašna
  • 1i ½ do 2 šoljice mleka
  • so            
  • prstohvat muskatnog oraščića

kao dodatni sastojci:

  • 1 i ½ šoljice iseckanog svežeg mocarela sira
  • 1 šoljica narendanog parmezana


Uputstvo:

Za testeninu, zamesiti brašno sa jajima, najpre viljuškom a zatim i dobro umesiti rukama dok testo ne postane čvrsto i elastično. Prekriti plastičnom folijom i ostaviti da odstoji 30 min. pre upotrebe.
Za Bolonjeze sos, zagrejte maslac i ulje u tiganju. Dodajte iseckano povrće i dinstajte na umerenoj vatri dok ne omekša. Zatim dodajte mleveno i seckano meso i dinstajte 10 min. ili dok meso ne bude kuvano. Dodajte vino i dinstajte uz stalno mešanje dok vino ne ispari. Zatim dodajte i paradajz i kuvajte sve oko 30 min. Posolite i začinite po ukusu i dodajte ½ telećeg bujona. Poklopite i kuvajte još 45 min., dodajući još malo čorbe ako sos postane suviše gust. Probajte sos i dodajte začine ako je potrebno. Na kraju dodajte samo toliko pavlake da mu ublaži boju i to u poslednjih 5 min. kuvanja. Skinuti sa vatre.
Za bešamel sos, istopite maslac u tiganju i dodajte brašno pa kuvajte minut ili dva na tihoj vatri, vodeći računa da vam se brašno ne zalepi ili izgori. Polako dodajte mleko, mešajući neprestano kako biste sprečili stvaranje grudvica. Nastavite sa kuvanjem dok se sos ne zgusne. Posolite, pobiberite i stavite prostohvat muskatnog oraščića. Ostavite sa strane da se ohladi i prekrijte ga podmazanom folijom kako biste sprečili da se stvori korica po površini.
Za lazanje, staviti testeninu, koju smo razvukli na šnite, u posudu sa ključalom vodom i kuvati samo 10 sekundi i onda odmah potopiti u hladnu vodu.  Sipajte malo sosa od mesa po dnu pleha za lazanje. Poređajte rezance preko mesa raspoređujući ih po dnu pleha, zatim rezance prekrijte slojem mesa, pa opet red rezanaca. Nanesite bešamel sos preko poslednjeg sloja rezanaca i odozgo pospite malo mocarela sirom i parmezanom. Nastavite da ređate ovim redosledom sve dok ne upotrebite sve rezance, sve prelijte na kraju bešamel sosom i sirevima. Preko svega stavite malo maslaca i pecite na 375 stepeni 40 min. ili dok ne porumeni. 

This recipes is taken from http://www.italianfoodforever.com/2008/06/lasagna-bolognese/

0 comments:

Post a Comment