za testeninu sa
jajima:
- 3 velika jajeta
- 2 šoljice brašna
za Bolonjeze
sos:
- 1 srednji crni luk, sitno seckan
- 1 srednja šargarepa, sitnje narendana
- 1 stabljika celera, sitnije narendanog
- 85 gr pršute ili pančete, sitno seckane
- 170 gr mlevenog goveđeg mesa
- 170 gr mlevenog telećeg mesa
- 113 gr pileće džigerice, sitno seckane
- 4 kašike maslinovog ulja
- 4 kašike maslaca
- 454 gr paradajza iz konzerve ili domaćeg iz flaše
- ½ šoljice suvog belog vina
- so i biber
- prstohvat muskatnog oraščića
- prstohvat suvih, ljutih papričica (po ukusu, ko ne voli ljuto neka izostavi ovo)
- ¾ šoljice goveđeg bujona
- ½ do ¾ šoljice pavlake
za bešamel sos:
- 4 kašike nesoljenog maslaca
- ¼ šoljice brašna
- 1i ½ do 2 šoljice mleka
- so
- prstohvat muskatnog oraščića
kao dodatni
sastojci:
- 1 i ½ šoljice iseckanog svežeg mocarela sira
- 1 šoljica narendanog parmezana
Uputstvo:
Za testeninu,
zamesiti brašno sa jajima, najpre viljuškom a zatim i dobro umesiti rukama dok
testo ne postane čvrsto i elastično. Prekriti plastičnom folijom i ostaviti da
odstoji 30 min. pre upotrebe.
Za Bolonjeze sos, zagrejte
maslac i ulje u tiganju. Dodajte iseckano povrće i dinstajte na umerenoj vatri
dok ne omekša. Zatim dodajte mleveno i seckano meso i dinstajte 10 min. ili dok
meso ne bude kuvano. Dodajte vino i dinstajte uz stalno mešanje dok vino ne
ispari. Zatim dodajte i paradajz i kuvajte sve oko 30 min. Posolite i začinite
po ukusu i dodajte ½ telećeg bujona. Poklopite i kuvajte još 45 min., dodajući
još malo čorbe ako sos postane suviše gust. Probajte sos i dodajte začine ako
je potrebno. Na kraju dodajte samo toliko pavlake da mu ublaži boju i to u
poslednjih 5 min. kuvanja. Skinuti sa vatre.
Za bešamel sos, istopite
maslac u tiganju i dodajte brašno pa kuvajte minut ili dva na tihoj vatri,
vodeći računa da vam se brašno ne zalepi ili izgori. Polako dodajte mleko,
mešajući neprestano kako biste sprečili stvaranje grudvica. Nastavite sa
kuvanjem dok se sos ne zgusne. Posolite, pobiberite i stavite prostohvat
muskatnog oraščića. Ostavite sa strane da se ohladi i prekrijte ga podmazanom
folijom kako biste sprečili da se stvori korica po površini.
Za lazanje, staviti
testeninu, koju smo razvukli na šnite, u posudu sa ključalom vodom i kuvati
samo 10 sekundi i onda odmah potopiti u hladnu vodu. Sipajte malo sosa od mesa po dnu pleha za
lazanje. Poređajte rezance preko mesa raspoređujući ih po dnu pleha, zatim
rezance prekrijte slojem mesa, pa opet red rezanaca. Nanesite bešamel sos preko
poslednjeg sloja rezanaca i odozgo pospite malo mocarela sirom i parmezanom. Nastavite
da ređate ovim redosledom sve dok ne upotrebite sve rezance, sve prelijte na
kraju bešamel sosom i sirevima. Preko svega stavite malo maslaca i pecite na
375 stepeni 40 min. ili dok ne porumeni.
0 comments:
Post a Comment