Pages

Tuesday 30 June 2015

PILAV


Pilav je veoma zastupljen u srpskoj kuhinji iako to nije tradicionalno srpsko jelo već je nasleđeno od Turaka. Ja ga volim sa bilo kojim mesom ili bez mesa, sa povrćem ili u kombinaciji samo sa graškom. Ovde ću vam napisati recept za pilav kako ga najčešće spremam. 




Sastojci:

v  pileće meso, crveno ili belo, po ukusu
v  veća glavica crnog luka
v  2 šargarepe


v  1 veća čaša pirinča
v  lovorov list
v  biber
v  so
v  peršun



Priprema:

Pileće meso prethodno skuvati i skloniti sa vatre.
Sitno iseckati crni luk i šargarepe pa u većoj šerpi propržiti na ulju. Smanjiti temperaturu pa dodati pirinač, prethodno opran u 10 voda i po mogućstvu da odstoji 10-ak min. u vodi pre kuvanja. Mešati stalno da se pirinač ne zalepi, jedno 5 do 8 min. Zatim dodati 2 čaše vode i dinstati dok pirinač ne omekša, povremeno dodajući malo bujona iz šerpe u kojoj se kuvala piletina. Kad je pirinač skuvan dodati so, biber, peršun i lovorov list, staviti prethodno skuvano pileće meso odvojeno na komade u šerpu, naliti malo vode ako je mnogo isparila i staviti u prethodno zagrejanu rernu da se zapeče.
Pilav možete spremati i sa pilećim želucem ili možete staviti teletinu. U slučaju da spremate pilav sa teletinom, meso morate iseći na sitnije komade i dinstati ga dok ne omekne, pa tek onda ga spojiti sa pilavom i zapeći.

0 comments:

Post a Comment