Pilav je veoma zastupljen u srpskoj kuhinji iako to nije
tradicionalno srpsko jelo već je nasleđeno od Turaka. Ja ga volim sa bilo kojim
mesom ili bez mesa, sa povrćem ili u kombinaciji samo sa graškom. Ovde ću vam
napisati recept za pilav kako ga najčešće spremam.
v
pileće
meso, crveno ili belo, po ukusu
v
veća
glavica crnog luka
v
2
šargarepe
v
1
veća čaša pirinča
v
lovorov
list
v
biber
v
so
v
peršun
Priprema:
Pileće meso prethodno skuvati i skloniti sa vatre.
Sitno iseckati crni luk i šargarepe pa u većoj šerpi
propržiti na ulju. Smanjiti temperaturu pa dodati pirinač, prethodno opran u 10
voda i po mogućstvu da odstoji 10-ak min. u vodi pre kuvanja. Mešati stalno da
se pirinač ne zalepi, jedno 5 do 8 min. Zatim dodati 2 čaše vode i dinstati dok
pirinač ne omekša, povremeno dodajući malo bujona iz šerpe u kojoj se kuvala
piletina. Kad je pirinač skuvan dodati so, biber, peršun i lovorov list,
staviti prethodno skuvano pileće meso odvojeno na komade u šerpu, naliti malo
vode ako je mnogo isparila i staviti u prethodno zagrejanu rernu da se zapeče.
Pilav možete spremati i sa pilećim želucem ili možete
staviti teletinu. U slučaju da spremate pilav sa teletinom, meso morate iseći
na sitnije komade i dinstati ga dok ne omekne, pa tek onda ga spojiti sa
pilavom i zapeći.
0 comments:
Post a Comment