Pages

Thursday 25 June 2015

PILETINA U KREMASTOM SOSU OD PEČURAKA



Sastojci:

v  15 gr sušenih divljih pečuraka
v  1 kašika maslinovog ulja
v  15 gr maslaca
v  4 pilećih grudi, sa kožicom
v  1 veliki crni luk, sitno iseckan
v  2 čena belog luka, iseckanog
v  250 gr chestnut pečuraka, narezanih
v  200 ml vrućeg pilećeg bujona (supa u kojoj se piletina kuvala)
v  ½ pakovanja od 30 gr zmijine trave, sveže i iseckane
v  200 gr polumasne kisele pavlake
v  200 gr boranije kojoj ste isekli krajeve, za posluženje kao prilog

v  250 gr pirinča basmati kuvanog na pari i divljeg pirinča, kao prilog



Priprema:

U maloj posudi proključajte vodu i potopite suve pečurke da ključaju 15 min. Procedite i sačuvajte tu tečnost. Iseckajte pečurke i sklonite sa strane.
U međuvremenu, zagrejte maslinovo ulje i puter u velikom tiganju na srednjoj vatri. Začinite pileće grudi solju i začinima sa obe strane i pržite 5 min. prvo stranu sa kožicom. Okrenite pileće grudi i pržite još 3-4 min. Izvadite iz tiganja i ostavite na stranu.
U tiganj u kome se pržila piletina dodajte luk i pržite 3-4 min.  Zatim dodajte chestnut pečurke i pržite još 3 min. Dodajte beli luk i pečurke koje ste prokuvali na početku i pržite 1 min. Sipajte 100 ml tečnosti koju ste sačuvali od kuvanja suvih pečuraka i vruć bujon od piletine i 2/3 seckane listova zmijine trave. Vratite proprženu piletinu u tiganj. Pustite da provri pa smanjite temperature i kuvajte 10 min. ili dok se piletina ne skuva. Zasecite najdeblji deo grudi da bi proverili da li je piletina dobro kuvana. Ubacite kiselu pavlaku u smesu u tiganju ali je nemojte kuvati. Sklonite sa šporeta i pospite odozgo listove zmijine trave.
Kao prilog poslužite prokuvanu boraniju i pirinač basmati pomešan sa divljim pirinčem.
(Ukoliko ne možete naći ove vrste pirinča poslužiće bilo koji pirinač dugog zrna).

Izvor: http://realfood.tesco.com

0 comments:

Post a Comment