Pages

Sunday, 4 January 2015

POGAČICE SA SUSAMOM

Materijal:

- 1/2 l mleka
- šećer
- kvasac
- 7 jogurtskih čaša brašna
- 2 kašičice soli
- 2 šoljice zejtina
- jaje
- margarin
- susam

Priprema:

U 1/2 l mleka staviti jedno parče kvasca sa malo šećera da nadođe (ja odvojim od 1/2 l malo mleka za jednu šolju i tu stavim kvasac sa malo šećera i obavezno jednom kašikom brašna, pa onda kad nadođe sjedinim sa ostatkom mleka). Kad nadođe staviti sve u vanglu i dodati 2 šoljice zejtina, 2 kašičice soli, šaku šećera i 7 jogurtskih časa brašna. Zamesiti testo i po potrebi dodati još malo brašna da se lepo umesi ali voditi računa da testo ne bude tvrdo. Ostaviti na toplom mestu da odstoji 1 sat.
Nakon toga premesiti testo i razvući koru do debljine jedne polovine prsta (meni su slađe kada ih razvučem što više, tako budu hrskave a ne hlebaste kada se ispeku). 





Vaditi testo čašom za vodu i ređati pogačice u podmazani pleh. 



Ostatak testa, nakon što izvadite čašom pogačice, premesiti i ponovo razvući pa vaditi čašom  i sve tako redom dok se ne potroši sve testo.



Ostaviti da naraste 1 sat. Premazati jajetom (neko premazuje samo žumancetom ali ja koristim celo jaje). Odozgo posuti susamom. Preko svake staviti parče margarina i peći na 200 stepeni. 

  

0 comments:

Post a Comment