Pages

Sunday 14 December 2014

GRILIJAŠ TORTA




Materijal:

- 310gr šećera
- 200gr oraha
- 10 jaja
- 2 supene kašike griz brašna
- 2 supene kašike izmrvljenog Plazma keksa

Fil:

- 3 do 4 jajeta, zavisno od njihove veličine
- 200gr šećera
- 3 štangle čokolade za kuvanje
- 200gr putera





Priprema:

U posudu staviti 150gr šećera i peći ga kao za doboš tortu. Kad šećer požuti staviti 200gr samlevenih oraha, sve dobro izmešati i izručiti na pleh namazan uljem. Ostaviti masu da se ohladi a zatim je samleti na mašini za orahe.
Umutiti sneg od 10 belanaca i dodati 160gr šećera. Šećer treba postepeno dodavati da sneg ostane čvrst.
U drugom sudu razmutiti 10 žumanaca, dodati 2 kašike griz brašna i 2 kašike izmrvljenog Plazma keksa. Samleveni grilijaš dobro izmešati, pa dodati umućen sneg od belanaca i promešati varjačom. Podeliti masu u 4 dela i peći na umerenoj vatri da dobije žutu boju. Ostaviti testo da se ohladi pa onda filovati.
Fil - umutiti 3 do 4 jajeta sa 200gr šećera. U većoj posudi staviti vodu da vri a preko nje posudu sa umućenim jajima koja treba da bude manja od posude sa vodom. Kuvati na pari povremeno mešajući. Kada se fil zgusne dodajte 3 štangle čokolade za kuvanje da se i one otope. Dobro izjednačiti na pari a onda skloniti posudu sa strane da se fil prohladi.
U prohlađen fil dodati 200gr putera i dobro umutiti. Tom smesom filujte tortu. Prilikom filovanja obavezno skinuti koru sa torte.
Ovu tortu možete kombinovati sa Crnom tortom - red Crne torte, red Grilijaš torte i sve tako dok ne potrošite sve kore. Tako biste dobili pravu prazničnu tortu.


1 comment: