Pages

Monday 8 December 2014



Da li se sećate ovih kuvara? Ako pripadate dosta mlađoj generaciji možda se i ne sećate.




E pa, to su bile enciklopedije naših mama a naše bake su ih samo povremeno koristile pošto su one svoje recepte nasleđivale od svojih mama i baka i to se tako prenosilo sa kolena na koleno sve do pojave Radmile Petković i njenih knjiga recepata. Ja sam ova dva kuvara nasledila od svoje mame i po njima se vidi koliko su stari i koliko su korišćeni.

Danas ću vam prepisati neke, možda sada već zaboravljene, recepte iz ovih kuvara kako bismo se podsetili kako se nekada dobro jelo. Spremanje torti i kolača je bio događaj koji je podrazumevao puno mućenja i pečenja, pa zatim filovanja i grebanja ostataka fila iz činije, brašna po stolu i po nama, koji pomažemo u spremanju. A zatim slatko iščekivanje da se torta u frižideru ohladi da bismo je probali, obično ne pre nego što dođu gosti!
Nažalost, danas se nema toliko vremena pa se moraju praviti brze torte i kolači čime su čari spremanja umanjene.


DOBOŠ TORTA

Materijal:

- 8 jaja
- 150gr šećera
- 200gr brašna
- 4 supene kašike šećera

Za fil:

- 6 jaja
- 250gr putera
- 4 do 5 štangli čokolade za kuvanje


Glazura:

- 24 kašike šećera
- malo putera


Priprema:

Dobro umutiti 8 žumanca sa 150gr šećera pa dodajte 200gr brašna i lagano promešajte kašikom.
U posebnom sudu umutite sneg od 8 belanaca, dodajte 4 kašike šećera i mutite još 10min. Sve to zajedno izmešajte lagano. Od ove mase ispecite 8 do 9 kora na plehu pomašćenom i posutim brašnom, ali sa obrnute strane. Ispečene kore staviti da se ohlade.
Za fil - dobro umutiti 300gr šećera sa 6 žumanca, dodati 250gr putera, mutiti dok ne postane penasto. Na kraju dodati u fil 4 do 5 štangli rastopljene čokolade.
Filovati kore a poslednju koru preliti otopljenim šećerom.
Otopljeni šećer se pravi tako što se stave 24 kašike šećera na tihu vatru dok se ne otope. Pri kraju dodati mrvicu putera, veličine oraha, kako glazura ne bi ispucala pri sečenju. Tom glazurom brzo preliti tortu dok je topla i vrelim nožem obeležiti parčiće po torti kako bi se lakše sekla kada se ohladi.

1 comment: