Pages

Friday, 30 January 2015

KOLAČ SA VIŠNJAMA (Jagodama ili bilo kojim šumskim voćem)


Potreban materijal:

- 5  jaja
- 5 kašika šećera
- malo praška za pecivo
- 1/2 l mleka

Krem:

- 1/2 kg višanja ili jagoda ili bilo kog šumskog voća
- 20 kašika šećera
- 2 pudinga od vanile
- 2 šlaga

Priprema:

Umutiti 5 jaja, posebno belanca sa 5 kašika šećera, dodati 5 kašika brašna i malo praška za pecivo. Kad se ispeče preliti sa 1/2 l zaslađenog mleka. Patišpanj traba da bude hladan a mleko vrelo ili obrnuto, ako je patišpanj vruć onda ga preliti hladnim mlekom. Ostaviti sa strane da upije mleko.

Priprema krema:

1/2 kg višanja kuvati u 3 čaše vode, 10 min.. Dodati 20 kašika šećera. Od tog šećera odvojiti nekoliko kašika i umutiti zajedno sa 2 pudinga od vanile. Višnjama dodati puding i kuvati dok se ne zgusne.
Umutiti 2 šlaga i premazati kolač.

P.S.

Ovaj kolač sa slike sam napravila sa jagodama ali vi možete staviti bilo koje šumsko voće umesto višanja ili jagoda. Takođe, umesto šlaga koristila sam šlag kremu pa mi je zato premaz žute boje. Šlag krema je gušća od običnog šlaga pa je zato radije koristim za kolače.

0 comments:

Post a Comment